Världens bästa kycklingsoppa för nyblivna mammor

Kycklingsoppa med ingefära, vitlök och nässla. 

4-6 portioner. 

Kan frysas.

Din mormors mamma skulle säkert ha lagat kycklingsoppa åt en nybliven mamma för att det är så gott och läkande. Här tillsammans med nässla för att örten innehåller så sjukt mycket näringsämnen. Ät soppan som den är med lite extra salt och en klick smör, eller servera med ris eller hirs och ät som en gryta. 

1 färsk kyckling

2 liter vatten

1 blomkålshuvud

2 morötter

2 selleristänger 

0,5- 1 liter färska gröna blad, gärna nässla 

(I burk kokosmjölk, skippa för en klar soppa)

5 vitlöksklyftor

1 bit ingefära, cirka 3 cm/ en liten tumme

Saften av en citron eller 2 msk äppelcidervinäger

Havssalt och peppar

 

Koka en hel (gärna ekologisk) kyckling i en stor kastrull med saltat vatten tills den är färdig rakt igenom, ca 25- 30 min. Lyft upp, låt svalna och ta köttet från benen med två gafflar eller fingrarna. Riv eller skär köttet i bitar. Sila kokvattnet och ställ åt sidan. Spara gärna benen i frysen till buljongkok!

Skär blomkål, morot och selleri i 2 cm bitar.

Koka upp den silade buljongen och häll i en burk kokosmjölk och färsk hackad nässla, spenat eller mangold.  Riv rikligt med vitlök och ingefära och häll i soppan. Låt småputtra och smaka av med salt, peppar och äppelcidervinäger eller citron. Lägg i kycklingen och lägg ner grönsakerna. Låt sjuda tills du tycker grönsakerna är lagom mjuka, jag tycker det är godast om de är spänstiga, det tar bara några minuter.  Du kan också lägga råa grönsaker i bitar i en portionsskål och slå över den heta soppan. Klart att servera!