Sova nära

 

Ser man sig omkring så verkar det så viktigt att små barn ska ha egna, fina rum. I praktiken står många fina lekrum och sovrum åt barnen tomma om vi inte själva är med och leker eller sover där. Små barn vill vara nära hela tiden, sova nära, leka nära. Det är en del av deras evolutionära design, och ingenting som vi behöver träna bort. Mycket trygghet skapar självständiga barn, inte tvärtom. 

Att få tanka närhet under natten är viktigt för både vuxna och barn. Det är också så himla skönt om man inte behöver ligga dubbelvikt i en växasäng som vuxen när man sover eller nattar i barnens rum. Planera för rejält med plats för gos och samsovning och bekvämlighet. Massor med kuddar för att skapa barriärer, kantskydd och stöd för vuxna ryggar i konstiga vinklar. Särskilt om du ammar under natten. 

Du kan bygga en familjesäng genom att ställa en extra enkelsäng bredvid en dubbelsäng (om det får plats i sovrummet). Om barnen har eget rum, ställ in en dubbelsäng där också så det alltid finns plats för en förälder, eller för syskon att samsova med varandra. Man kan ta bort benen på sängen för mindre fallrisk och för att sängarna ska hamna i samma nivå.