"Jag kunde inte amma, precis som min mamma"

Amningen är en biologisk funktion som fungerar för de allra flesta kvinnor som har minst ett bröst. Det är ovanligt att inte kunna producera mjölk om du har stöd omkring dig, tillgång till evidensbaserad information och vill amma. Amning är också väldigt mycket ett kulturellt fenomen och det är djupt kopplat till vår kroppsuppfattning, omedvetna föreställningar och vår kultur.
Om din mamma ammade dig har du förmodligen en föreställning om att det går att amma, vilket ger dig en större tilltro till din kropp. Och trots att det inte går att mäta hur mycket mjölk ett barn får i sig under amningen så litar du förmodligen på att det är tillräckligt. 

Ofta hör jag föräldrar berätta att de hade för lite mjölk eller att de “ inte kunde amma”. Kanske har det varit så för äldre kvinnor i din familj också, eller så har du inte haft stöd och tillgång till information om hur man får amningen att fungera. Ibland är det också för att man inte ville amma men inte vågade säga det av rädsla att inte bli respekterad i sitt beslut. 

Många föräldrar går in i föräldraskapet med en försiktig önskan om att amma om det funkar. Men amningen är inte någon som antingen går eller inte går. Det tar tid att lära sig amma, och det krävs hjälp och stöd under den tiden. Vill du inte amma eller vill du amma delvis så ska du få fatta det beslutet på informerade grunder och inte för att du inte fått stöd eller hjälp. Och varför är det viktigt? Jo för att det också går åt andra hållet, om du lämnar amningsperioden med känslan av att du inte kunde, fastän du någonstans ville, så påverkar det din tillit till din kropp och ditt föräldraskap.

 Okunskap och marknadskrafter (blink till barnmatsindustrin) har förstört många nyblivna mammors tilltro till sig själva och sin kropp de senaste decennierna. Vi kan bara läka genom att erbjuda evidensbaserad information och kontinuerligt stöd till alla nyblivna föräldrar. För amning är viktigt, på många fler plan är ur ett folkhälsoperspektiv. 

Om du är gravid och vill förbereda dig inför din amningsresa, oavsett hur du önskar att den ser ut, skriv upp dig på mitt nyhetsbrev här nedanför för att få veta när min Förberedande amningskurs släpps.