5 tips för att få amningen att fungera

 

 

5 Tips för att få amningen att fungera

Amning kan vara enkelt med rätt stöd. Men generationer av felaktiga råd och bristande omvårdnad har gjort att många nyblivna mammor inte ammar så mycket som de önskar. Här är fem tips för att hjälpa dig på vägen.

1. Förstå din och barnets biologi
Den första timmen efter födseln är avgörande. Hormonet oxytocin hjälper till att få igång mjölken och kräver lugn och ro. Stress kan göra att det blir svårare för mjölken att rinna till. Skriv in i ditt förlossningsbrev hur du vill ha amningsstöd efter födseln. Amma tidigt och ofta för att undvika stress och få igång mjölkproduktionen. Om du och barnet blir separerade finns det alltid möjlighet att göra om och komma igång med amningen senare. 

2. Rätt teknik och position
Ett stort tag om bröstvårtan är viktigt. Placera barnet så att det kan gapa stort och få ett ordentligt grepp om bröstet. Om taget inte känns bra, våga ta om, även om du kämpat med att få barnet till bröstet. Ett ser kan komma fort om barnets tag om bröstet är för litet. Prova olika amningsställningar som liggande eller tillbakalutad amning för att hitta det som fungerar bäst för er.

3. Maxa oxytocinet och ta hand om dig själv (ännu hellre, låt andra ta hand om dig!) 
Under de första veckorna, fokusera på mycket hud mot hud-kontakt och lugn och ro. Se till att ha mat och dryck nära till hands och be om stöd från din partner eller andra i din närhet. Planera för näringsrika måltider och tillräckligt med kalorier. Ha en "amningskorg" med allt du behöver för att göra det bekvämt.

4. Lugna och trösta
Hitta knep för att få barnet att ta bröstet och lugna det när det är oroligt. Ibland vägrar barnet bröstet trots att amningen fungerar bra. Det kan bero på att barnet är trött, hungrigt, ledset, mår illa eller har ont. Små saker kan göra stor skillnad.

5. Ha koll på vanliga problem och lösningar
Våga vara aktiv med tekniker som att försiktigt klämma ihop bröstet så barnet får bättre grepp, och använd hjälpmedel som tillmatningsset om det behövs. Lär dig handmjölkning både före och efter födseln. Få hjälp med rätt tag innan du eventuellt använder amningsnapp.

Amning är en resa som kräver både kunskap och tålamod. Genom att förstå kroppens biologi, känna till rätt teknik och se till att du mår bra som möjligt, kan du amma på dina villkor.