Linda

När jag blev gravid med mitt andra barn hade jag blandade känslor. Min första förlossning hade varit ganska svår. Den var lång, smärtsam och slutade med akut kejsarsnitt. Jag kände inte alls att jag var fick vara med under förlossningen, och det var tydligt att personalen var stressad. Och det tog lång tid för mig att bearbeta den upplevelsen.

Den här gången ville jag verkligen göra det annorlunda. Jag ville känna mig stark och få möjlighet att lyssna på min kropp. Jag hade hört många poddar om "revanschförlossningar" och önskade verkligen att det kunde bli så för mig också. Vi anlitade jag Anna, en doula som vi fick rekommenderad av en vän.

Det var så skönt att få prata om min första förlossning med någon som förstod. Vi hade flera möten där vi gick igenom min förlossningsplan, pratade om mina önskemål och hur vi kunde skapa en lugn och trygg miljö för födseln.

Anna kom hem till oss så snart jag började känna regelbundna värkar. Hon hjälpte mig att hitta bekväma positioner, masserade min rygg och påminde mig om andningen och närvaron.  Det var en helt annan upplevelse den här gången. Anna och min partner var verkligen ett team, och jag kände mig stöttad och omhändertagen på ett sätt som jag inte hade upplevt under min första förlossning. När vi åkte in till sjukhuset var jag redan ganska långt gången.

Det var så skönt att ha en doula där! Hon hjälpte mig att kommunicera med personalen och såg till att mina önskemål respekterades. Bara att hon var i rummet gjorde mig lugn.

Med Annas hjälp och stöd från min partner, lyckades jag föda vaginalt. Trots en del påtryckningar om hjärtljud osv från personalen. Det var en del stress efter födseln eftersom jag blödde en del men vi lyckades ändå stanna i vår bubbla. Vår doula pratade med personalen och sen kom hon och pratade med oss om vad som hände. 

 

Denna andra förlossning blev en läkande upplevelse för mig. Jag kände mig stark och stolt även om jag i efterhand önskat att jag fött hemma. Annas stöd var ovärderligt, inte bara under förlossningen utan också under graviditeten och när vi kommit hem. Hon lyssnade mest och hjälpte mig att känna mig som en bra mamma trots att jag själv kände att jag inte räckte till för båda mina barn.